Вітчизняні овочівники активно вивчають тему зберігання, адже за відсутності сховищ восени доведеться продавати свою продукцію за безцінь. Найбільш популярними для зберігання є овочі борщового набору.
Про це AgroPortal.ua розповів керівник ТОВ «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук.
Економні покрокові рішення
Торік підприємство «Толсма Текнік» реалізувало десять проєктів. Географія дуже широка, але лідирують центральні та західні регіони України.
Левова частка заявок надходить від фермерів середнього розміру.
"Ми пропонуємо їм просто з чогось починати. Якщо це картопля або цибуля, то можна йти покроково. Оскільки потрібна вентиляційна система, то можна почати з організації мінімального провітрювання продукту, вивчення технології зберігання, контролю температури і відносної вологості всередині приміщення, впливаючи на ці показники завдяки забору зовнішнього повітря. Повна система вентиляції складається з вентиляторів, впускних і випускних клапанів, через які подається та/або відводиться повітря, та системи керування. Але за браком коштів можна почати з установки окремих вентиляторів. Якщо це морква, капуста і буряк, то для довготермінового зберігання потрібне потужне та якісне холодильне обладнання. Якщо у фермера є тисяча тонн картоплі чи цибулі, то коштів на більш-менш нормальне обладнання повинно вистачати".
Овочі замість корів
Переобладнання вже існуючих приміщень під овочесховища — розповсюджене явище.
«Звісно, це дешевше, але деякі будівлі не підходять для ефективного зберігання. Тобто можна поставити якісну систему навіть на старе приміщення, і воно буде функціонувати з погляду зберігання овочів так само, як і нове, але організувати ефективну логістику буде складніше», — пояснюють у «Толсма Текнік».
Майже всі старі приміщення потрібно якісно ізолювати, а нові з самого початку будуються з ізоляцією, із сендвіч-панелей з високим рівнем термоізоляції. Для низьких приміщень більше підходить зберігання насипом. Для короткострокового зберігання іноді достатньо просто зовнішнього провітрювання.
Найчастіше переобладнують старі овочесховища, закинуті ферми, корівники.
"Як правило, це старі радянські будівлі — довгі приміщення розміром 18-20 х 72 м. Якщо висота дозволяє, можемо запропонувати установку 3-4 контейнерів у висоту. Подібне приміщення добре підійде для зберігання картоплі в зоні Полісся: в ящиках буде не надто багато ґрунту, адже картопля там чиста. Тож такий корівник можна успішно перелаштувати під картоплесховище з наспиним зберіганням або просторовою вентиляцією в контейнерах".
За словами експерта, зберігання цибулі в контейнерах у подібному приміщенні навряд чи можливе, оскільки недостатньо висоти. Втім, воно підійде для зберігання насипом і картоплі, і цибулі.
«У такій видовженій будівлі радимо зробити посередині коридор шириною 12 м, у якому буде здійснюватися доробка, прийом та завантаження продукції, вивантаження та доробка в зимовий час; ліворуч і праворуч будуть камери зберігання 30 х 18 м, насипом чи в контейнерах (для картоплі). Зауважу, що у видовженій та низькій будівлі найбільш доцільне зберігання насипом, що дозволить ефективніше використовувати площу», — розповідає Олесь Капітанчук.
Обладнання для такої колишньої ферми може коштувати від 100 до 150 тис. євро.
Отже, для влаштування сховища в уже наявній будівлі потрібно обрати приміщення з певною геометрією, підібрати до нього вентиляційне обладнання, далі варто подбати про рішення для завантаження і вивантаження продукції, а також тару для контейнерного зберігання.
Вологість і температура — ключові параметри
Більшість господарств орієнтуються на сучасні технології, вибір яких залежить від виду продукції. Кліматичне обладнання дає можливість просушити овочі одразу після закладання. Для картоплі та цибулі потрібна вентиляційна система. Для зберігання капусти, буряку, моркви необхідне холодильне обладнання, що забезпечуватиме мінімум годин роботи системи.
"Обладнання достатньої потужності дозволяє мінімізувати час охолодження. Це означає, що обладнання працює менше годин, і менше вологи відводиться з камери зберігання. Якщо ж установка недостатньо потужна, це збільшує витрати електроенергії та втрати вологи — це фактично та вода, що повинна знаходитися у самому продукті. Оптимальна температура та вологість — першочергове завдання кліматичних установок, на яких не варто економити, адже в результаті це впливає на якісь зберігання".
Ефективне вентилювання, яке дозволить зекономити на енергоресурсах
Правильний розрахунок потужності вентиляційної системи, що повинна забезпечувати рівномірний прохід повітря через продукт із відповідною швидкістю, дозволяє отримати найвищий ефект зберігання.
Важливим параметром є витрати на електроенергію, наголошує експерт. «Так, під час зберігання продукції з вентиляційною системою, зокрема картоплі та цибулі, ми встановлюємо вентилятори з контролем частоти обертів. Це дає можливість суттєво зекономити на електроенергії. Особливо на етапах зберігання, коли цілодобова вентиляція вже не потрібна. Одразу після закладання овочів вентиляція має працювати цілодобово. Проте пізніше така потужність уже не потрібна, і кількість обертів вентилятора можна зменшити. Скорочення до 80% обертів знижує споживання електроенергії щонайменше на 50%», — зазначає Олесь Капітанчук.
У ситуаціях планового відключення електроенергії можливе таке програмування, щоб система працювала на максимумі в ті проміжки часу, коли електроенергія наявна. Тобто нагнати холод заздалегідь. Сучасні рішення дозволяють також поєднати кліматичну систему з прогнозом погоди. Маючи інформацію про погоду, яка очікується найближчими днями, система клімат-контролю приймає відповідне рішення. Наприклад, в очікуванні похолодання система автоматично вимикає охолодження.
Інші важливі параметри, на які варто зважати під час проєктування сховища, — це геометрія приміщення, наявність системи управління, якість ящиків для зберігання продукції.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua
Джерело @ AgroPortal