Держпродспоживслужба та бізнес обговорили питання удосконалення законодавства у сфері захисту рослин.
15 жовтня 2019 року Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, та представники аграрних бізнес-асоціацій обговорили шляхи удосконалення законодавства у сфері захисту та карантину рослин.
У заході також взяли участь директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби, Головний державний фітосанітарний інспектор України Андрій Челомбітко та заступник директора Департаменту – начальник управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Вадим Чайковський.
Як наголосив Володимир Лапа, сьогодні Держпродспоживслужба продовжує активну роботу з імплементації вітчизняного законодавства до стандартів ЄС, зокрема в сфері захисту і карантину рослин. Наразі проведена серйозна робота, але щоб досягти позитивних результатів якомога швидше, представникам влади та бізнесу необхідно об’єднуватися.
При цьому Володимир Лапа запевнив учасників зустрічі, що Держпродспоживслужба має все необхідне, аби захистити потреби насіннєвого бізнесу в повному обсязі.
Особлива увага була приділена питанню встановлення та регулювання карантинних зон. Зокрема, начальник управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Вадим Чайковський дав учасникам зустрічі ґрунтовні роз’яснення законодавчих норм та порядку отримання карантинних сертифікатів при вивезення об’єктів регулювання у сфері карантинних рослин з карантинних зон, які повністю відповідають вимогам Європейського Союзу.
Учасники зустрічі також проаналізували строки вивезення об’єктів регулювання з карантинних зон, порядок перевірки та фітосанітарні процедури, які застосовуються до насіннєвої продукції, яка вивозиться з карантинних зон.
Під час обговорення вищезазначених питань Андрій Челомбітко наголосив, що питання контролю якості насіння досить важливе для Держпродспоживслужби, адже від цього залежить якість кінцевої продукції.
«З одного боку тут має застосовуватися чіткий механізм перевірки та контролю за якістю насіннєвої продукції, а з іншого — цей механізм не повинен створювати перешкоди для суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю цією продукцією. І Держпродспоживслужба робить все можливе, щоб такий баланс дотримувався», – додав Андрій Челомбітко.
На при кінці зустрічі Володимир Лапа зазначив, що зауваження, ідеї та пропозиції, які були напрацьовані учасниками заходу, фахівці Служби проаналізують, узагальнять та врахують під час напрацювання нормативно правових актів.
Джерело @ infoindustria.com