Світове виробництво цукру може досягнути 200 млн тонн, із яких близько 70% отримують з цукрової тростини і 30% – із цукрових буряків. Попри зниження площ вирощування, Україна – у десятці найбільших виробників цукрових буряків та цукру.
Про це АgroТimes повідомив д. е. н., завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук.
«Навіть сьогодні Україна ще входить у десятку найбільших виробників цукрових буряків та відповідно й цукру у світі, хоча площі вирощування зменшилися з 1,8 млн га до 200 тис га, а кількість виробленого цукру скоротилася з понад 5,0 млн тонн до 1,0 млн тонн», – зауважив науковець.
За його даними, близько 80 % усіх посівних площ та валового збору цукрових буряків припадає на Європу. Найбільші посівні площі цукрових буряків зосереджено в Росії, Франції, Польщі, Німеччині, Італії, Румунії, Чехії, Словаччині, Англії, Бельгії та Україні.
Олександр Захарчук нагадав, що сучасна технологія вирощування насіння цукрових буряків передбачає застосування генетично однонасінних сортів і гібридів, створених на стерильній основі з потенційною врожайністю до 100 т/га і цукристістю до 20%.