Енергетична криза призвела до різкого зростання цін на ринку цукру, оскільки провідні світові експортери стали активніше переробляти цукрову тростину на біопаливо (етанол). У результаті світові ціни на цукор досягли чотирирічного максимуму.
Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Bloomberg.
1 жовтня на біржі ICE у Лондоні контракти на білий цукор подорожчали на 1,2%, з початку року ціни на цукор зросли на 22%. Водночас, вартість ф’ючерсних контрактів на цукор-сирець у Нью-Йорку зросла на 1,1%.
Різке зростання цін на цукор почалося в серпні, коли стало зрозуміло, що через заморозки в Бразилії, яка є найбільшим виробником та експортером цукру, виробництво та постачання сировини на світовий ринок скоротяться.
Другий найбільший світовий експортер цукру — Індія — планує збільшити використання етанолу і досягти того, щоб він склав 20% паливних сумішей для автомобілів у країні до 2025 року. За заявою Асоціації виробників цукру Індії, ця стратегія може призвести до падіння виробництва рафінованого цукру в країні вже наступного року.